PODPROGRAM 2019 – efekty
- (OPL) GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W SZTUTOWIE realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 - lipiec 2020
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy klarowany, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały)
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 286 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa POMORSKIEGO
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
17,86675 ton żywności;
1754 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztat edukacyjne,
w których wzięło udział 13 osób.
5. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne -1 spotkanie dla 13 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 13 uczestników